Saturday 28 April 2012

Ota Pavel/ Karel Kachyňa - Smrt krásných srnců

Dnes si můžete do svých filmových nebo knižních seznamů přidat další položku a tou je právě kniha (či filmové zpracování) Smrt krásných srnců od Oty Pavla.
Tato útlá knížka je i na seznamu četby k maturitě, je čtivá a určitě jí proto zařaďte do své knihovničky. Milé počtení vyprávěné očima malého kluka - tím pádem velmi vhodné i pro pánské osazenstvo, není to žádný dívčí románek o upírech či co.. :)

Ota Pavel mě vždy odrazoval, ani nevím proč. Zkrátka jsem si myslela, že píše o rybách, že to není četba pro holky nebo že to vůbec nebude záživné počtení. Ale právě naopak. To samé platí i u filmu - jestli doháníte četbu k maturitě na poslední chvíli, mrkněte alespoň na film od Karla Kachyni (je to určitě vhodné i jako osvěžení knížky, kterou jste četli před delší dobou). Skvělé obsazení jako je Karel Heřmánek coby charismatický tatínek od rodiny, který se pro zisk spustí s kdejakou "cuchtou".


Thursday 26 April 2012

TOP animáky

Přináším Vám seznam mých oblíbených animovaných filmů, které se žánrově řadí mezi mé nejoblíbenější vůbec - společně s romantickými filmy a komediemi. :)

Up!

Nejbáječnější animák všech dob. Nádherné zpracování, skvělý příběh. Splněné sny, legrace střídaná se slzičkami v očích.. Řadím ho mezi filmy spíše pro dospěláky, kteří už o životě něco vědí - film je plný hořkých i krásných zážitků a zkušeností ze života..




Wednesday 25 April 2012

BAKING: Jablečno-tvarohová žemlovka


Ingredience:
  • 10 rohlíků (nebo veka, toastový chléb, ...)
  • 6 větších oloupaných jablek
  • 750 g tvarohu
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • 2 žloutky
  • rozinky
  • skořicový cukr
  • cca 600 ml mléka
  • 2 vejce
  • máslo na vymazání a pokapání

Tuesday 24 April 2012

Versatille Blog Award


Děkuji moc za další ocenění, tentokrát získané od Téry z Blond blogu. Tímto bych jí chtěla poděkovat nejen za ocenění, ale i krásné komentáře a e-maily, které mi dělají dennodenně radost společně s jejími články! ♥


Podle pravidel je dáno:

  • Nominovat 15 blogerů, jejichž blog vznikl relativně nedávno.
  • Informovat nominované o nominaci.
  • Pozradit na sebe 7 různých informací.
  • Zmínit, kdo tě nominoval.
  • Připojit ikonku Versatile blogger awards k článku. 

Monday 23 April 2012

COOKING: Okurkový salát


Dnes jen jednoduchý, rychlý recept na salát. Já jako milovnice zeleniny a ovoce se po něm můžu utlouct, navíc je zde skloubena s osvěžující okurkou a má oblíbená kyselost. ;)

Saturday 21 April 2012

COOKING: Holandský řízek


Dnes jsme s mamkou vařily oblíbený oběd naší rodiny - holandské řízky s kaší. Jen na okraj chci poznamenat, že toto jídlo není zdravé, naše rodina nejí zdravě, ale spíš se láduje jako typický Čech a nejoblíbenější součástí jídelníčku je maso. Proto je pro mě těžké prosadit si někdy svou a uvařit své zdravé jídlo. Samozřejmě, že pro sebe samotnou si jídlo uvařit mohu, ale nesklidí žádné ovace od okolí. ;)

Ingredience:

  • 500 g bůčku bez kosti
  • 250 - 350 g eidamu
  • zhruba 300 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka (popřípadě ještě hladká mouka a rozšlehané vejce)
  • olej, sádlo či máslo na smažení
  • brambory, mléko, sůl na kaši
Bůček zbavíme svrchní kůže, nakrájíme na kostky a rozemeleme pomocí robotu či strojku na maso. Na struhadle najemno nastrouháme sýr a přidáme k masu. Zalijeme mlékem a vypracujeme hmotu, která nám bude držet pospolu. Přidáme sůl a pepř podle chuti a obalíme buď jako řízek v trojobalu nebo jen ve strouhance. Smažíme přibližně 10 minut na každé straně v rozpáleném oleji - záleží na typu trouby, grilu či jiného spotřebiče, ve kterém holanďany připravujeme. Podáváme s kaší.

Dobrou chuť!

Monday 16 April 2012

FOOD: Velikonoční pochoutky

Znovu se vracím k prázdninám, které jsem si vážně užila. Nejdřív párty, potom výlet do Prahy a pak nastalo to správné hodování. To já můžu, však víte. Na fotkách uvidíte jen malé zbytky toho, co se uchránilo před mým apetitem. Spousta věcí z nadílky nebo babiččiny dobroty se bohužel přede mnou neschovaly.


U J. doma vědí, co mi chutná. Báječné řízečky, kaše a trocha té zeleninky, ať si nepřipadám tak špatně. ;)

Saturday 14 April 2012

l'Arnacoeur - (K)lamač srdcí

Po Bel Ami Vám přináším tip na další film - také francouzsky laděný. Romantická komedie s roztomilou Vanessou Paradis (manželka Johnnyho Deppa) a  šarmantním Romainem Durisem  (který mi byl doposud neznámý).


MOVIES: Bel Ami

Některé z Vás určitě znají knihu Miláček od Guy de Mauppasanta, která je na seznamu povinné četby. Možná se mezi Vámi najdou i takové, které vyhledávají jako já romány podobné tomuto. Když jsem si na plakátech všimla, že v našem kině Miláčka ještě stále hrají, na pátek 13. jsem sobě a J. naplánovala právě tenhle film. Jasně, že moji touhu mít co srovnávat u maturity přebil fakt, že hlavní roli tu má Robert Pattinson (ano, taky patřím mezi jeho fanynky, od dob, co jsem poprvé byla na Stmívání a toužila chodit s upírem :D). Myslím, že ale nemusím stydět, v kině byly buď partičky holek nebo páry (je jisté, že kluci z nich v kině nebyli dobrovolně). A nyní už k filmu samotnému..

V hlavní roli Robert Pattinson se stále nagelovanými nebo nějak jinak podivně upravenými vlasy, ale stále skvělý. A tím myslím i po herecké stránce (po ní především) - myslím, že se velmi dobře snaží zbavit se jména Edward Cullen. V dalších rolích skvělá Uma Thurman, kterou jsem nikdy moc ráda neměla, ale touto rolí si mě získala, nebo Christina Ricchi. Prostředí sídel a večírků francouzské smetánky v kontrastu s nuzným bytečkem Miláčka (ve kterém ale nezůstal bydlet moc dlouho). Krásné kostýmy, spousta skvělého jídla, načančané paničky, to vše doplněno pro mě skvělým soundtrackem. Drama protkané vtipnými okamžiky. Je fakt, že několik málo minut jsem se přistihla, že myslím na jiné věci než je film. Za mě tedy hodnocení 8/10 i přes to, že zde hrál můj oblíbenec.

P.S.: S Robertem máme narozeniny ve stejný den, musela jsem se pochlubit! :D


Thursday 12 April 2012

Manon Lescaut

Manon je můj osud. Manon je můj osud.
Manon je všecko, co neznal jsem dosud.
Manon je první a poslední můj hřích,
nepoznat Manon, nemiloval bych.
Manon je motýl. Manon je včela.
Manon je růže, hozená do kostela.
Manon je všecko, co neztratí nikdy svůj pel.
Manon je rozum, který mi uletěl!
Manon je dítě. Manon je plavovláska.
Manon je první a poslední má láska.
Manon, ach Manon, Manon z Arrasu!
Manon je moje umřít pro krásu...

Nečekala jsem, že se uchýlím k Nezvalovým knihám, ale věřte mi, že těmto krásným veršům se těžko odolává! (.. a to jsem spíše odpůrcem než milovnicí poezie)
Přidávám si k oblíbeným knihám vedle Evžena Oněgina ještě Manon Lescaut a jdu se zavrtat do postele s malou útlou knížečkou.. 





Tuesday 10 April 2012

The Human Body Exhibition

Dnes bych Vás ráda srdečně pozvala na výstavu do Prahy. Určitě jste už o Human body četli nebo někde slyšeli.

Lidé se v případě této výstavy dělí na dva tábory. Jeden tuto akci opěvuje, chválí a jásá nad jejím návratem do ČR, druhý proti této nehumánní výstavě bojuje, pomlouvá ji a haní na každém kroku (sem prý patří třeba 1. lékařská fakulta v Praze - bojují hlavně proti nehumánnosti). Já se hrdě řadím mezi příznivce, v pátek jsem výstavu navštívila a jsem nadšená!
Navíc se soukromou přednáškou a názorným popisem milého jsem to měla o 100% lepší než zbytek mé třídy, co jel asi o týden dříve než já. Abyste si ale nemysleli, tak školní skupině se průvodce zařídit dá, zbytek zde zajišťují právě studenti medicíny, najdete je lehce, stojí v každém místnosti v bílém plášti.

Saturday 7 April 2012

Our secret


Dnes přidávám milé video, co zajisté pohladí na duši a na srdci. Jen si užívejte, nepodvádějte a zkuste se v dnešním tak rychlém světě plném stresu na chvíli zastavit s tvůrcem videa.

Friday 6 April 2012

Párty našich předků


Ve středu jsem na zakončení školního týdne vyrazila na párty, kterou pořádal můj kamarád a bývalý spolužák v menším klubu u nás ve městě.
Už podle názvu je poznat, že kostýmy z dob komunismu (šedesátky, sedmdesátky a osmdesátky byly hlavním tématem) byly téměř žádoucí. Já se v takovýhle věcech vyžívám, ale tenhle outfit jsem vymyslela téměř za pět minut dvanáct, když jsem se nenápadně mrkla do neprobádané části mamčiny skříně.

Vytancovala jsem se jak se patří - na hitovky od Vaška Neckáře, z filmu Rebelove nebo na nějaké zahraniční, 30 let staré pecky. :)

Akce na pití taky udělala své, jen mě trochu vyděsil fakt, že jsme se ségrou propily všechny peníze a autobus, na který jsme spoléhaly , jezdí jen o víkendu. Ale okouzlily jsme taxikáře (nebo se nad námi spíš slitoval) a za posledních 80 ,- Kč nás odvezl do tepla domova. :)

Thursday 5 April 2012

Googling & fucking

Říkáte si, co to ta holka mele? Nadpis však není mým výmyslem, ale názvem jedné divadelní hry - přemýšlím, zda se tak představení, které jsem v úterý shlédla, dá nazývat?

Čtveřice mladých lidí z divadla F. X. Šaldy ztvárňuje třináctileté pipinky, rodiče, potomky a všechny, kteří jsou součástí internetového světa. V této hře se velmi často objevují hlášky z facebookového prostředí, jako "To se líbí.." nebo narážky na počet přátel na Vašem účtu. Vše je doplněno světelnými efekty a hudbou složenou ze zvuků počítače.
Co mě zarazilo, byla vysoká koncentrace slova "pi*a", které během pěti minut zaznělo snad desetkrát. Bohužel, je fakt, že v dnešní době se takto už velmi mladí lidé, někdy i malé děti baví.

Monday 2 April 2012

V časové tísni

Omlouvám se za neaktivitu, ale momentálně pracuji na jednom projektu (soutěži) a proto vás prosím o vyplnění ankety napravo v menu. 


Moc mi tím pomůžete a já Vás brzy zase potěším dalším článkem - tentokráte by to mělo být doporučení jednoho divadelního představení. Děkuji Vám (především za ohlasy k minulému článku)! :)